• Zaloguj się
    Zaloguj się

Gin

Gin jest to destylowany napój alkoholowy, gdzie w smaku dominuje jałowiec. Minimalne stężenie według prawa to 37.5% alkoholu wg Unii Europejskiej, w USA jest to natomiast 40%.

 

Wyróżniamy kilka rodzajów ginu. Najpopularniejsze z nich to „Distilled Gin” oraz „London Dry Gin”. Jaka jest między nimi różnica? Wszystkie London Dry’s to Destylowane Giny, ale nie wszystkie Destylowane Giny to London Dry’s. Oba są produktem podwójnej destylacji. Mówiąc najprościej, jest to moment, w którym gorzelnicy zaczynają od destylatu pochodzenia rolniczego o zawartości alkoholu co najmniej 96% - to bardzo wysoki poziom czystości dzięki czemu jest praktycznie neutralny w smaku. Ten spirytus jest następnie poddawany ponownej destylacji z dodatkiem aromatów/botaników, których głównym składnikiem są oczywiście szyszkojagody jałowca.

Nie