• Zaloguj się
    Zaloguj się

Negroni

Ten klasyczny koktajl o barwie rubinowo czerwonej od mniej więcej 2015 przeżywa swój renesans. Może wygląda słodko, ale nic bardziej mylnego. Znajdziemy tu mocne i gorzkie nuty z akompaniamentem cytrusów.


Legenda mówi, że hrabia Camillo Negroni poprosił swojego przyjaciela, barmana Forsco Scarselliego, aby wzmocnił jego ulubiony koktajl Americano, zastępując wodę sodową ginem. Scarselli dodał pomarańczę zamiast cytryny, którą zwykle podaje się do Americano i w ten sposób, po raz pierwszy został zaserwowany ten właśnie koktajl. Wkrótce wszyscy przychodzili do baru na „Negroni”.


Negroni to typowy koktajl stylu Aperitivo, czyli bardzo dobrze wypić go przed posiłkiem. Jest to jednak napój bardzo złożony i nie każdemu może przypaść do gustu. Negroni można kochać albo nienawidzić. My zdecydowanie go kochamy.


Receptura:

  •  30 ml Tessellis London Dry Gin
  •  30 ml słodki wermut
  •  30 ml bitter'a (np. Campari)

 

Przygotowanie


Wlej wszystkie składniki do szklanicy. Do odmierzenia porcji alkoholu wystarczy kieliszek, jeżeli nie posiadamy miarki barmańskiej. Dodaj lodu i mieszaj do momentu schłodzenia. Przelej do szklanki typu tumbler/old fashioned wypełnionej lodem i udekoruj świeżą skórką z pomarańczy lub całym jej plasterkiem.

 

Niepodważalną rolę w historii i spopularyzowaniu tego koktajlu odegrała marka jednego z najpopularniejszych gorzkich likierów – Campari. Jest to włoski likier powstały w wyniku infuzji alkoholu z owocami i ziołami. Kampania marketingowa wielokrotnie wykorzystuje koktajl Negroni, nierzadko w obecności gwiazd ze świata Hollywood.


My zapraszamy Was także do warszawskiego The ROOTS Cocktail bar & more, gdzie spróbujecie Polskie Negroni. Bazę stanowi oczywiście nasz flagowy Tessellis London Dry Gin, a towarzyszą mu produkty od innych polskich producentów.

Nie